Historie

Op initiatief van dorpsbelang wordt in 1980 door dertien mensen, die ooit eens ergens muziek hebben gemaakt, “De Nije Bazún” opgericht. Deze naam is ontleend aan “De Bazuin”, een korps dat vroeger in Britsum bestond. Vanwege een tekort aan leden verdween dat korps destijds van de muzikale kaart.

“De Nije Bazún” is in 1980 begonnen met een aantal afgedankte muziekinstrumenten van bestaande muziekverenigingen; deze instrumenten werden gesoldeerd en gepoetst. Wonder boven wonder kwam er ook nog muziek uit deze instrumenten.

Oorspronkelijk is “De Nije Bazún” begonnen als fanfareorkest. Echter in 1986 wordt besloten om verder te gaan als brassband. Er werden nieuwe instrumenten gekocht en de vereniging ging concoursen bezoeken. Op deze concoursen mag de vereniging nu via de introductieafdeling en de behaalde eerste prijzen in de 2e en 1e afdeling nu uitkomen in de 3e divisie (voorheen afdeling uitmuntendheid). Tijdens de jaarlijkse brassband kampioenschappen (NBK) gaat “De Nije Bazún”, sinds het jaar 2001, de competitie aan in de 3e divisie.

Het mooiste resultaat sinds het bestaan van de vereniging is. naast de vele 1e prijzen met lof en promotie, het behalen van de titel “Nederlands Brassband Kampioen Op 10 december 1999 nam de band deel aan de NBK in Cultureel Centrum “De Hanzehof” te Zutphen; tijdens dit kampioenschap kwam de band uit in de 4e divisie en ging met vijf andere brassbands de strijd aan om het kampioensschap van Nederland. Onder leiding van haar toenmalige dirigent, de heer Piet Visser, behaalde de band een waardering van 90 punten (het hoogste aantal in haar divisie). Hiermee won “De Nije Bazún” naast de eer een wisselbeker, maar ook een nieuwe cornet ter waarde van € 1.905,00.

Reacties zijn gesloten.