de Klank van Leeuwarderadeel 2017

Nuria Bakker, Ewoud Struiksma, Annejin Anjema, Rienk Jelle Luinstra, Wilmer Haijma, Ynze Detmer, Anno Ingmar en Jorian Rutger Boonstra (op de foto ontbreken Annewiep Bloem en het slagwerkensemble)

Zaterdag 8 april was het dan eindelijke zover! Het solistenconcours ‘de Klank van Leeuwarderadeel 2017’ georganiseerd door de HaFaBra muziekverenigingen Brassband ‘de Nije Bazún’ – Britsum, Fanfare ‘Crescendo’ – Hijum en Fanfare ‘Studio’ – Stiens. Tijdens dit solistenconcours voor blazers, slagwerkers en kleine ensembles lieten 27 deelnemers verdeeld over 19 optredens in 10 verschillende divisies hun mooiste klanken horen. De meeste solisten werden tijdens zijn/haar of hun optreden begeleid op piano door Saskia Zoet.

Piet Visser, muziekdocent, dirigent en bekend jurylid in de HaFaBra-sector, beoordeelde de deelnemers op zijn/haar of hun muzikale uitvoering, dynamiek en nuancering, ritmiek en samenspel, techniek en klankgehalte (zuiverheid). Piet Visser was onder de indruk van het hoge niveau van de deelnemers en iedereen kreeg dan ook een 1e prijs (80 punten of meer). Aldus Piet Visser moet je als muzikant 15 dingen tegelijk kunnen doen en omdat de jeugdige deelnemers van Leeuwarderadeel slechts tussen de 6 en 13 jaar oud zijn, zijn de behaalde resultaten een hele prestatie. Alle deelnemers kregen een medaille, diploma en juryverslag en de kampioenen kregen ook nog een beker mee naar huis.

De kampioenen van de Solistendivisies zijn:
Jeugddivisie beginnend slagwerk: Anno Ingmar Boonstra – 84 punten;
Jeugddivisie slagwerk: Ynze Detmer Boonstra – 85 punten;
Jeugddivisie beginnend blazers: Wilmer Haijma – 85 punten;
Jeugddivisie B blazers: Rienk Jelle Luinstra – 84 punten;
Jeugddivisie A blazers: Jorian Rutger Boonstra – 89 punten;
5e divisie blazers: Ewoud Struiksma – 83 punten;
4e divisie blazers: Annejin Anjema – 86 punten;
3e divisie blazers: Nuria Bakker – 88 punten;
2e divisie blazers: Annewiep Bloem – 80 punten;
Ensembles: Slagwerkensemble Elvin, Rikst, Thomas en Ynze Detmer o.l.v. Petra Dijkstra.

Jorian Rutger Boonstra behaalde met zijn solo ‘Declaration for trumpet’ van Stephen Bulla het hoogste puntentotaal van de dag en ging als dagwinnaar met de schaal naar huis.

Een aantal optredens hadden zo’n indruk gemaakt dat ze van de jury een Silvercard kregen voor de FulkaanCLASS van Keunstwurk. 8 jeugdige deelnemers kregen zo’n Silvercard en mogen 24 t/m 26 april, samen met andere Silvercardwinnaars van andere gemeenten, lessen van topmuzikanten en docenten volgen. Een weekend lang masterclasses, podiumpresentatie en inspiratiemomenten, voor eigen ontwikkeling en/of ter voorbereiding op het provinciaal solistenconcours ‘de Klank fan Fryslân’ of  ‘de Slach fan Fryslân’ want deze Silvercard geeft ook recht op gratis deelname aan dit provinciale solistenconcours.

Ook het jeugdorkest ‘de Band4U(th)’, onder leiding van Hilda Wiersma, was aanwezig want zij gaven tijdens het juryberaad een concert voor het aanwezige publiek. Samen met de deelnemers van het solistenconcours werd de middag afgesloten met limonade en een zakje chips waarbij er nog even gezellig nagepraat werd met de aanwezig toeschouwers. We kunnen terug kijken op een prachtig solistenconcours waarbij mensen van verschillende leeftijden en niveaus samen een middag vullend programma ter gehore hebben gebracht. Gemeente Leeuwarderadeel mag trots zijn op het hoge niveau van deze muzikanten in de HaFaBra-sector!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.