Op weg naar de Nederlandse Brassbandkampioenschappen

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 december 2011 wordt in de Martiniplaza te Groningen voor de 31e maal het Nederlands Brassbandkampioenschap georganiseerd. In vijf divisies strijden 46 brassbands van Friesland tot Limburg om de felbegeerde kampioenstitels. Van vrijdagmiddag 14.00 uur tot zaterdagavond 23.30 uur klinkt de brassmuziek in het Groningse.

Met dit hoge aantal inschrijvingen wordt wederom een record gebroken. Nog nooit was er zoveel animo. In de kampioensdivisie strijden 9 bands om de hoogste eer. Het werk ‘Variety of Skills’ van de Oostenrijker Hermann Pallhuber wordt zaterdag 3 december vanaf 18.30 uur ten gehore gebracht.
Zowel in de 1e als 2e divisie strijden 8 bands voor de overwinning. Voor de 1e divisie schreef Jan de Haan uit Oranjewoud de nieuwe compositie ‘Alhambra’, met de nodige Spaanse invloeden. Rond 13.30 uur klinkt zaterdagmiddag de Nederlandse première van ‘Fanfare and Love Songs´ geschreven door Gavin Higgins voor de 2e divisie.

Op vrijdagmiddag om 14.00 uur starten de wedstrijden met de 4e divisie. 9 Bands brengen het speciaal voor deze wedstrijd gecomponeerde ´Evolution´ van Philip Sparke ten gehore. De eerste reacties van de bands na het zomerreces zijn positief te noemen!
Om 18.00 uur klinkt het startschot voor de 12 deelnemende bands in de 3e divisie. Johan de Meij schreef ´Sinfonietta no. 1´. Deze compositie is, samen met ´Evolution´, geschreven in opdracht van Kunstfactor.

Alle bands worden beoordeeld door een team van internationaal deskundige juryleden. Jan de Haan uit Nederland, de Oostenrijker Hermann Pallhuber en de Noor Tom Brevik jureren de 2e, 3e en 4e divisie. De landgenoten Tijmen Botma en de tegenwoordig in Amerika wonende Johan de Meij vormen samen met Robert Childs, de dirigent van de meervoudig Europees Kampioen de Cory Band uit Wales, de vakjury voor de 1e en de kampioensdivisie.

Net als voorgaande edities is de inbreng van de Friese bands groot. Met maar liefst 26 bands uit de noordelijke provincie aan het vertrek is ook dit aantal nog nooit zo groot geweest. ‘Wij hopen dat het evenement net als voorgaande jaren weer druk bezocht wordt. Dit is toch hét toonaangevende evenement in de Nederlandse brasswereld. Ook mensen die eens willen kennismaken met de brassmuziek zijn van harte welkom. Vanaf 1 oktober start de kaartverkoop via de site www.enbk.nl´, zo vertelt Durk Dam. ‘Kortom, iedereen is van harte welkom op 2 en 3 december in de Martiniplaza te Groningen´.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.