Slachtemarathon 2024

De organisatie van de Slachtemarathon zet dit jaar in op muziek als kunstzinnige leidraad. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op muziek van vijftig verschillende orkesten en koren. De Leeuwarder Courant sprak met vier korpsen over hun voorbereidingen en verwachtingen.

De Nije Bazún, speelt van 06.30 tot 11.00 uur bij Zeedijk, Oosterbierum

Jaap Wils (31) is dirigent van de Nije Bazún, een orkest dat dit jaar een hoofdrol tijdens de opening van de Slachtemarathon. De musici van de Nije Bazún moeten daarom al vroeg uit de veren. Ze spelen met hun eigen orkest maar begeleiden ook Renske Rinzema, een veelbelovende jonge soliste. „Ons werd gevraagd of we een jong talent wilden begeleiden. Jongeren enthousiasmeren voor muziek vind ik heel belangrijk, mijn antwoord daarop is altijd ja.”

Voor de muzikanten van de Nije Bazún is hun eigen repertoire duidelijk; stukken die ze al door en door kennen. Maar het gezamenlijke muziekspel met Renske Rinzema is nieuw. „Onze rol is vooral begeleidend. Dat is niet zo ingewikkeld, maar het moet wel allemaal samenkomen.”

Ze repeteren gezamenlijk, zullen hun wensen naar elkaar uitspreken en streven ernaar om iets te creëren waar anderen van genieten. Wat er uiteindelijk gespeeld wordt, is aan Wils, daarvoor overlegt hij met een muziekcommissie. „Maar ik vind het ook belangrijk om de leden mee te nemen in dat proces, dus ik heb hen ook om input gevraagd.”

Het tijdstip, zaterdagochtend om half 7, was even slikken. Toch wist Wils zijn team te motiveren. „Ze gaan allemaal mee.”

Wat de Nije Bazún uniek maakt, is hun keuze voor eigentijdse en vlotte muziek. „Traditionele brassband muziek is geschreven om alle facetten van de brassband uit te lichten, dat is kwalitatief uitdagend maar kan soms zwaar overkomen. Dat is niet wat we deze mensen willen brengen.”

Eerdere ervaringen met het spelen tijdens de Slachtemarathon heeft Wils niet, maar hij verwacht een leuke dag. „Die mensen kiezen er vrijwillig voor om bij dag en dauw een wandeltocht te maken, ik verwacht dat dat qua sfeer wel goed zit.”

Als het publiek enthousiast is, beschouwt Wils de dag als geslaagd. „Een glimlach of een applaus, dat is waar we het voor doen.”

bron: Leeuwarder Courant

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.