Sprankelend voorjaarsconcert De Nije Bazún

Zaterdagavond 16 april was in de Hege Stins in Stiens een sprankelend voorjaarsconcert van brassband De Nije Bazún uit Britsum met medewerking van het jeugdkorps Band4Uth en het popkoor FromUs uit Dronrijp.
De ruim honderd aanwezigen hebben kunnen genieten van een zeer gevarieerd optreden. Brassband De Nije Bazún, onder leiding van Piet van der Heide, begon het optreden met de vlotte mars Police Academy (bekende muziek uit de gelijknamige film), gevolgd door het prachtige koraal Aurelia. Op een scherm werden steeds bijpassende beelden vertoond en door Impresario Hege Stinsio werden de gasten en de te spelen nummers op ludieke wijze aangekondigd. Het publiek genoot van de herkenbare melodieën, zoals Evita en Mary Poppins. Het eerste optreden werd besloten met I’ve got rhythm, van George Gershwin, en dat werd met veel overtuiging, swingend gebracht.
Daarna was het de beurt aan het popkoor FromUs uit Dronrijp. Dertig dames gaven onder leiding van Baukje Hoogstins een kleine demonstratie van hun kunnen. De combinatie van talent en inzet, een grote variëteit aan liedjes en steeds wisselende choreografie, gecombineerd met een vlotte presentatie zorgden voor een afwisselend en boeiend geheel. Liedjes in het Engels en Nederlands werden afgewisseld met zelfgeschreven Friese teksten. De begeleiding was in goede handen bij Elske Fraterman (piano), soms bijgestaan door Jelly van Duinen (gitaar). Tijdens het zelfbedachte, klankrijke, Afrikaans aandoende liedje Ramaganana zorgde Dukkie Sinnema (nog net op tijd!) voor passende begeleiding op drum.

Het jeugdorkest Band4Uth stal natuurlijk de show. Gelegenheidsdirigent Piet van der Heide (de vaste dirigent Jitske de Roos was helaas verhinderd), wist dit samenwerkingsorkest van jeugd uit Hijum, Britsum en enkele muzikanten uit andere plaatsen in de regio, moeiteloos door de verplichte werken te loodsen. Farmhouse Rock, Beetle Blues en Quick Time klonken helder door de Hege Stins. De vele vaders en moeders en pakes en beppes genoten daarna nog van Soul Ballad en Sunny Samba. Aan de enthousiaste reacties was te merken dat er muziek in deze samenwerking zit. Verheugend om te zien was dat er ook weer de nodige jongens een instrument bespeelden. De hafabra dreigde een beetje een vrouwenaangelegenheid te worden, maar Band4Uth bewijst dat jongens echt wel te motiveren zijn tot deze prachtige hobby. Hulde en bravo!

Na de pauze haalde De Nije Bazún nog eens goed uit. Mc Arthur Park werd met bravoure gebracht, waarna tijdens Lullaby (wiegenliedje) alle korpsleden als baby op het scherm werden vertoond. Dit lokte de nodige reacties uit, waardoor het publiek wel eens een noot miste, maar dat mocht de pret niet drukken. Perhaps Love is een prachtig lied van John Denver, dat tegenwoordig wordt gezongen door Paul de Leeuw en Jan Smit en in een Friese vertaling door Rients Gratama en Albert Bonnema (Wat is leafde). Op deze avond werd Perhaps Love perfect uitgevoerd door Saskia Anjema en Ytzen van der Wal op euphonium, uiterst correct begeleid door de brassband. Te vaak is de begeleiding bij solo’s e.d. erg luid, maar daar had Piet van der Heide duidelijk op geoefend. Keurig. De aanwezige bezoekers konden daarna nog luisteren naar Crocodile Rock, van Elton John.
FromUs liet even horen waarom ze zijn doorgedrongen tot de finale van Liet 2011 met de door Jelly van Duinen bedachte tekst en melodie van het lied ‘It is net genôch’. Zingen over dat alles al ‘sa gewoan’ is: vakantie, werk, gezin, man, huis, tuin en van alles, geeft aan dat dit koor helemaal niet ‘sa gewoan’ is. Nee, heel bijzonder zelfs, want a capella, zonder begeleiding dus, komen de vele stemmen van dit frisse popkoor uitermate zuiver en beheerst naar voren in het overbekende Sealed with a kiss. Dit koor slaagt erin herkenbare liedjes door allerlei bewerkingen als nieuw te laten klinken, zoals bij Sweet Goodbyes. Met een aanstekelijk enthousiasme vragen de dames in hun laatste lied Mercy, om … mercy aan de mannen. Nou, dat krijgen ze op zo’n manier vast wel. En ik zeg: merci voor het gebrachte, maar dat is Frans.

Met begeleiding van brassband De Nije Bazún werd daarna deze sprankelende avond gezamenlijk afgesloten met het lied waarmee het koor vorig jaar de tweede plaats behaalde op de Fryske Music Night: Ik fiel it FromUs yn my.
Een avond om met veel kijk- en luisterplezier op terug te zien en reden genoeg om nu al uit te kijken naar een volgend optreden van zowel koor als brassband. FromUs staat op 4 juni in Leeuwarden in de finale van Liet 2011 en De Nije Bazún is weer te horen en te zien op zaterdag 2 juli tijdens de Fryske Brass Night in Stiens. Heen dus.

Door: Jaap Adema
Bron: Stienser Omroeper

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.